Hvordan vælger du det rette foder til din hund eller kat?

Her får du vores tips og råd til hvordan du vælger det rette foder til dit kæledyr.

Et foders sammensætning har indflydelse på din hund eller kats trivsel og er medvirkende til at holde dit kæledyr sund og rask. Der kan være forskellige sundhedsmæssige hensyn at tage til lige præcis din hund eller kat, så vi anbefaler altid at du tager en snak med os, inden vælger et nyt foder.

Når vi vejleder om foder tager vi altid udgangspunkt i dit kæledyrs alder og funktion. Hvalpe og killinger har brug for foder der tager hensyn til at de vokser og har brug for meget energi. Voksne kæledyr skal have foder som er afbalanceret efter deres behov i forhold til alder, størrelse og funktion og evt. særlige sundhedsmæssige hensyn.

Fodermængder afhænger også af det individuelle dyr. Brug fodringsvejledningen på emballagen for den type foder du har valgt og tilpas mængden over tid, til din hund eller kats behov. Med den rigtige mængde foder, skal kunne ane hundens eller kattens ribben når du stryger den over ryggen ellers skal du reducere fodermængden.

Hvad er et godt afbalanceret foder?

Det bedste foder til din hund eller kat er sammensat af kvalitetsråvarer, indeholder alle nødvendige næringsstoffer og gives i de optimale mængder – med andre ord et ”afbalanceret fuldfoder”.

Et afbalanceret fuldfoder tager hensyn til at hunde og katte har forskellig behov for de enkelte næringsstoffer, afhængig af alder, levevilkår og funktion. De forskellige næringsstoffer er tilpasset foderets energiindhold og det betyder at kæledyret automatisk får de rette mænger af næringsstoffer når de får den rette mængde foder.

Tørfoder, Vådfoder eller hjemmelavet foder ?

Hvilken type foder man vælger til sit dyr er en smagssag og et personligt valg.

Færdigfoder har en række konkrete fordele:

 • Det er nemt og bruge.
 • Du får sikkerhed for at hunden eller katten får de nødvendige og vigtige næringsstoffer hvis de fodres med de rette mængder kalorier.
 • Tørfoder har ydermere den fordel at det er medvirkende til at minimere tandsten.
 • Vådfoder er meget smagfuldt men også relativt dyrere end tørfoder.

Et afbalanceret foder er alt hvad kæledyret behøver udover frisk vand hver dag. Hunde og katte har ikke brug for variation og har ingen problemer med at få serveret den samme type foder hver dag.

Hjemmelavet foder kræver en større indsats for at sikre et afbalanceret fuldfoder med alle de nødvendige næringsstoffer og et afbalanceret kalorieindhold. Dvs der er større risiko for fejlernæring med denne type foder.

Hvornår et foderskift kan være en god beslutning.

Et foderskift eller en foderdiæt kan i mange tilfælde afhjælpe eller helt løse en række problemer eller lidelser hos hunde og katte. Nogle sygdomme kan behandles udelukkende på særlige foderdiæter. Andre sygdomme kan forbygges/holdes under kontrol.

8 problemer som kan afhjælpes med et foderskift, hvis din hund eller kat:

 • Begynder at få skæl.
 • Har fået en mat trist udseende pels
 • Får allergi eller hud-irritationer
 • Får diarre
 • Har opkast efter fodring
 • Har lidt problemer med fordøjelsen
 • Har uregelmæssig afføring
 • Ikke vil spise det foder den får tilbudt!
Gitte-Nicolet_3_web 2

Velkommen til Niverød Dyrekliniks kæledyrstips

Her på siden finder du dyrlægens råd og tips om de sundhedsmæssige situationer hunde og katteejere typisk oplever i løbet af den tid man har med sit kæledyr.

God læselyst.