Borrelia vaccination – er det noget jeg skal overveje?

Borrelia Vaccine til hunde

 

Et par fakta om Borrelia i relation til hunde:

  1. Borreliose skyldes infektion med bakterien Borrelia burgdorferi
  2. De aller fleste flåtbid fører ikke til sygdom. Der opstår kun sygdom efter ca. 2 % af alle flåtbid. I praksis overfører flåter, som har siddet på huden mindre end 24 timer, ikke sygdom
  3. Hunde der naturligt har været inficeret med borrelia har ingen livslang beskyttelse mod en ny infektion. Hunden kan til enhver tid smittes igen og igen
  4. Sygdommen kan afhjælpes med langvarig antibiotika behandling, men kan blusse op igen
  5. Kan være svær at diagnostisere da den kan ligne andre sygdomssymptomer og derfor typisk behandles udelukkende på mistanke.
  6. Trods behandling vil din hund være bærer af borrelia bakterien og dermed ufrivillig medvirke til at smittede flåter kan sprede bakterien til dyr og mennesker.
  7. Forebyggelse er bedre end behandling og vaccine bidrager generelt til at mindske smitterisiko for både mennesker og hunde.[/message]

Hunde kan på samme måde som mennesker blive smittet med bakterien Borrelia og nu kan du vælge at vaccinere din hund mod infektionen.

Men hvad er risikoen og er det værd at overveje endnu en vaccine?

Vi har lavet en FAQ om emnet og dermed et grundlag til at du kan vurdere om en vaccine er et aktuelt valg til din hund.

Hvad er Borreliose?

Borreliose er en infektion der er forårsaget af borrelia bakterier, overført af skovflåter. Når en flåt som bærer smitten bider sig fast i hunden, vandrer bakterien til flåtens kirtler og overføres til hunden via flåtens spyt. Jo længere en smittebærende flåt sidder på hunden, jo større er risikoen for en infektion.

Hvilke symptomer kan jeg kigge efter?

Borreliose er en besværlig sygdom!

Symptomerne begynder først længe efter at flåten har siddet på hunden – der går mindst 4-6 uger og nogle gange endnu længere. Infektionen er svær at diagnosticere fordi den ikke altid viser sig med et entydigt symptombillede og der findes ingen test der præcis kan sige at symptomerne hos hunden skyldes borrelia. Der skal ofte flere sammenlignede blodprøver til og tit sætter man behandling i gang på baggrund af mistanke.

I den akutte fase ses symptomer som træthed, nedsat appetit og feber. Ofte er hunden halt på et eller flere ben. Der er meget stor forskel på, hvor slemt hunde bliver angrebet og nogle hunde vil vise få eller ingen tegn på sygdom, selvom de er smittet. Efter det akutte forløb kan andre af hundens organer angribes. Borreliose kan forårsage kroniske problemer i led, hjerte, lever og nyre og i nervesystemet.

Hvor og hvornår er der risiko for at min hund kan blive smittet?

Smitterisikoen findes overalt hvor der er flåter. Flåter findes især i skov, mark og engområder. Alle hunde som er udsat for flåtbid kan smittes med borrelia og derfor er hunde som færdes meget i naturen mere udsatte for smittefare.

Hvordan behandles infektionen?

Behandling af en borreliose infektion består af en langvarig antibiotikakur. Hunde der har været inficeret med borrrelia har ingen livsvarig beskyttelse mod en ny infektion, og kan til enhver tid smittes igen og igen.

En del hunde vil – trods behandling – være bærer af borrelia i årevis.

 Hvordan kan jeg forebygge?

1. Fjern flåten hurtigt. Jo hurtigere du fjerner den, jo større chance for at en smittet flåt ikke når at overføre bakterien. I praksis overfører flåter som har siddet i mindre end 24 timer ikke bakterien.

2. Brug midler til at beskytte mod flåtangreb. “Pour on” midler sikre at flåten ikke bider sig fast til at suge blod og dermed overføre smitten. Ulempen ved denne metode er at ”pour on” midlerne kun beskytter i 14 dage ad gangen.

3. Vacciner din hund. Vaccination mod borrelia beskytter hunden mod 3 europæiske borreliastammer. Hunden skal vaccineres to gange med 3 ugers mellemrum og derefter en gang om året. Det er en fordel at være vaccineret sidst på vinteren eller i det tidlige forår, så hunden når at danne mange antistoffer inden flåterne bliver aktive til foråret. Hvalpe kan vaccineres fra de er 12 uger gamle.

Man kan vælge at kombinere vaccination med midler til beskyttelse mod flåtangreb. Flåter kan være bærere af andre flåtoverførte sygdomme og vaccinen beskytter kun mod borrelia og så bliver du også fri for at opdage og fjerne de ubehagelige små bæster. Et ekstra plus er at hunden samtidig bliver beskyttet mod lopper.

Derfor er det værd at overveje vaccination til din hund

Hvis du har en hund i risikogruppen, dvs. hvis du har en hund der færdes meget i naturen, og hvis det bekymrer dig at din hund kan blive smittet med Borrelia, vil vi anbefale at du vælger at få din hund vaccineret.

Baggrunden for hvorfor vi anbefaler denne forebyggelsesmetode er helt kort at en Borrelia vaccine er den sikreste beskyttelse og samtidig bidrager denne løsning til at forhindre smitte udbredelsen af borrelia bakterien.

For at flåten kan overføre smitten skal den have et blodmåltid, Når flåten har suget blod kan bakterien vandre til spytkirtlerne og derfra overføres til hunden via spyt. Denne process starter 24-48 timer efter flåten har bidt sig fast.

Hvis din hund er vaccineret dannes der antistoffer som optages ved flåtens blodmåltid. Antistofferne forhindre bakterien i at vandre fra flåtens tarm til spytkirtlerne og derved kan flåten ikke overføre sin smitte til hunden.

Så rent faktisk kan man sige at det er flåten der bliver vaccineret og det betyder at flåten ikke kan udbrede smitten når den vandrer fra vært til vært gennem sin livscyklus og det betyder i sin helhed at vaccinen kan bidrage til at mindske risikofaktoren for borrelia både for hunde og mennesker.

Hvis du overvejer at få din hund vaccineret for Borrelia, kan du lige nu få rabat på vaccinen.

Prisen på vaccination som omfatter 2 gange med 3 ugers mellemrum, er i perioden marts & april kr. 890,- derefter er den normale pris kr. 1045,-.

 Ring til os på +45 49 14 27 74 hvis du har spørgsmål eller for at bestille tid til vaccination mod borreliose.[divider]

P.S Ved du hvad din hund laver når du ikke er hjemme? Her er ihvertfald en der hygger sig :o)

 

 

 

Gitte-Nicolet_3_web 2

Velkommen til Niverød Dyrekliniks kæledyrstips

Her på siden finder du dyrlægens råd og tips om de sundhedsmæssige situationer hunde og katteejere typisk oplever i løbet af den tid man har med sit kæledyr.

God læselyst.