Checkliste: Har dit kæledyr har nytårsangst ?

 

Fyrværkeri sæsonen” er på vej…

..og hvis din hund eller kat bliver bange for krudtet også kaldet nytårsangst, er det en god idé allerede i november måned, at overveje hvad du kan gøre for at undgå en nytårsaften fyldt med stress for dyr og mennesker.
Nu tænker du måske:

”Arrhhh – det er der godt nok længe til, det tror jeg vist godt jeg kan vente lidt med at tænke på…. Men tak for infoen, jeg husker på det, når julen er overstået”

Ja måske,

men hvornår og hvad du skal gøre, afhænger af hvor slemt din hund eller kat har det med larmen fra nytårsfyrværkeri. Hvis dit kæledyr generelt er følsom overfor lyde og hvis du har oplevet at din hund eller kat bliver bange allerede ved det første ”bang” i løbet af december, er det vigtigt du overvejer hvad du kan gøre for at minimere generne for dit kæledyr – allerede nu.

Har dit kæledyr overhovedet Nytårsangst?

Herunder finder du en liste med de typiske symptomer på Nytårsangst for hunde og katte. Har du oplevet flere af disse symptomer når der affyres nytårskrudt eller lign. lyde, så har dit kæledyr Nytårsangst.


[ezcol_1half]

Symptomer på nytårsangst for hunde

 • Uro
 • Rastløshed
 • Samlle øjne, lange mundvige
 • Gør
 • Savler
 • Ryster

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Symptomer på nytårsangst for katte

 • Vil ikke ud
 • Gemmer sig
 • Har nedsat appetit
 • Ryster
 • Trykker sig
 • Er urenlig
 • “Sniger” sig rundt

[/ezcol_1half_end]


Behandling af nytårsangst afhænger af hunden og kattens reaktion på nytårsfyrværkeriet!

Der er forskellige muligheder for at behandle eller forebygge nytårsangst og valget afhænger af hvordan og hvor meget din hund eller kat reagerer på nytårsskyderiet.

Vi har inddelt Nytårsangst i 4 kategorier. Vurder hvilken kategori der passer på din hund eller kat og læs hvad du kan gøre for gøre for at hjælpe dit kæledyr godt igennem Nytårsaften.

1# Min hund eller kat er bange og nervøs i perioden op til Nytårsaften.

Høje lyde er et generelt problem for mit kæledyr, også udover nytårsmåneden. Jeg oplever eks. at mit kæledyr kan være urolig i tordenvejr.

Lysglimt og fyrværkerilyde betyder at mit kæledyr er ængsteligt i lang tid og ikke har lyst til at blive luftet når det er mørkt.

Det kan du gøre:

Der er flere muligheder for at forebygge nytårsangst inden den tager til når fyrværkeritiden for alvor starter. Men det er vigtigt at starte i god tid!

Kontakt din dyrlæge i november måned for vejledning om hvordan du allerede nu kan forebygge problemet og hvilken behandling der vil være bedst til netop din hund eller kat.

2# Min hund eller kat er kun bange og urolig Nytårsaftensdag og aften.

Mit kæledyr er tygeligt angstpræget selve Nytårsaften hvor der fyres nytårskrudt af fra tidligt på dagen. Den er meget urolig, puster med tungen ud af munden, ryster, gør eller hyler, forsøger at gemme sig under møbler og graver i puder eller tæpper.

Det kan du gøre:

Nytårsangsten kan afhjælpes med receptpligtig medicin og evt. kombineres med andre former stress reducerende midler, som ikke er receptpligtig (se hvilke på link nederst i mailen).

Kontakt din dyrlæge i god tid inden jul for at drøfte hvilken behandling der vil være den rigtige for din hund eller kat.

Tips: du evt. kan prøve  behandlingen inden selve nytårsaften og dermed få mulighed for at kunne justere på den.

3# Min hund eller kat er let urolig nytårsaften

Mit kæledyr er lidt forstyrret omkring  midnatstid, men ellers ikke særlig mærket af nytårsfyrværkeriet.

Det kan du gøre:

Egentlig behandling er ikke nødvendig, men du kan vælge at benytte præparater som ikke er receptpligtig men som har en let beroligende effekt.

På klinikken kan du købe Zylkene og Adaptil/Feliway. Du kan også købe den nye Thundershirt som har en dokumenteret beroligende effekt på urolige og angstprægede dyr.

4# Min hund eller kat har ingen bemærkelsesværdige symptomer på uro

Efter en festlig aften hvor mit kæledyr har hygget sig med gæsterne, tager den gerne en slapper kl. 24 sammen med mig, mens de andre er ude og fyre krudt af.

Det kan du gøre:

Skønt!

Din hund eller kat har ikke problemer med nytårsangst og du kan se frem til nytårsaften med ro i sindet for dyr og ejer.

Tryghed er vigtig, også selvom dit kæledyr ikke er bange, skal du ikke lade den være alene nytårsaften

 

Her finder du 7 tips til a minimere generne af Nytårsangst for dit kæledyr den 31. Januar

Gitte-Nicolet_3_web 2

Velkommen til Niverød Dyrekliniks kæledyrstips

Her på siden finder du dyrlægens råd og tips om de sundhedsmæssige situationer hunde og katteejere typisk oplever i løbet af den tid man har med sit kæledyr.

God læselyst.